Naast het produceren van premium hennep producten, geloven wij dat het belangrijk is om jou te informeren over hennep als natuurlijke grondstof en je te betrekken in onze reis. En dat is waar ons platform en het concept van “HMPLB in conversation with:” om draait. We zullen betekenisvolle gesprekken aangaan met professionals, ondernemers, kwekers/telers, onderzoekers, consumenten, enthousiasten en simpelweg interessante personen binnen hennep en duurzaamheid. Wordt geïnspireerd en weet dat jij ook een deel uitmaakt van deze reeks, dus als je vragen, ideeën of input hebt over de uitdagingen en onderwerpen die aan bod komen, stuur ons dan simpelweg een berichtje! Hopelijk kunnen we door middel van kennisdeling allemaal meer inzicht vergaren over de waardeketens rondom hennep en de eindeloze potentie die hennep ons biedt.

Samen kunnen we een balans creëren tussen mensen, aarde en economie.

 

We nemen jullie graag mee in een inspirerend gesprek gehad met Jeroen Bos. Jeroen was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een duurzame technologie op industriële schaal om bastvezels zoals hennep geschikte te maken voor textielproductie, voor de Zweedse interieur retailer IKEA. In het begin van zijn carrière heeft hij gewerkt voor Nike als textiel ontwikkelaar en werkt inmiddels al 10 jaar binnen dit vakgebied. Jeroen heeft unieke expertise opgedaan rondom het werken met bastvezels sinds hij is begonnen bij Netl.: een nederlands bedrijf dat textielproducten op basis van brandnetels heeft ontwikkeld.

“Daarom vind ik het ook super leuk om met jullie te praten. Want ik wil gewoon ook graag dat er verbeteringen komen in de industrie.”


Deel I. Van omgebouwde flessenwarmer naar industriële opstelling.

Jeroen Bos heeft met veel plezier ruim 10 jaar gewerkt aan het industrieel verwerkingsproces van brandnetel en hennep. Hij heeft als innovatiemanager bij Netl letterlijk de flessenwarmer van zijn kinderen weten om te bouwen tot biovergister om van brandnetel bruikbare textielvezels te maken.

“Toen ik bij Netl ging werken en de vezels daar zag dacht ik; dat moet beter kunnen. Voordat ik met vakantie ging heb ik vezels in een potje op de vensterbank in de zon laten staan. Toen ik terugkwam van vakantie waren die vezels gaan rotten, vergelijkbaar met een bepaalde manier van water roten. Toen wist ik nog niet dat het om roten ging. Wel zag ik supermooie vezels en die heb ik toen voorgelegd aan mijn werkgever. Die zag mijn enthousiasme en heeft me vervolgens de vrijheid gegeven om daar verder mee aan de slag te gaan.”

Zijn werk groeide uit van een omgebouwde flessenwarmer naar een proeffabriek om brandnetelvezels te verwerken in de Noordoostpolder.Er werd samengewerkt met o.a.Camira, een Engels bedrijf dat interieurstoffen maakt en G-Star die een Netl jeans collectie lanceerde. Helaas lukte het niet om de textiel gemaakt van brandnetelvezel competitief met katoen te maken. De markt bleef kiezen voor katoen, makkelijk en goedkoop. Iets wat wij natuurlijk ook regelmatig horen met betrekking tot hennep.


“Dat klopt, Netl had de juiste intenties en bedoelingen en wilde een bijdrage leveren. Maar de markt was niet te overtuigen en Netl is ermee gestopt”.

 
Open-source naar de toekomst

De inspanningen van Jeroen en Netl waren niet voor niets. Jeroen werd benaderd door een Zweedse retailer voor huis en interieur inrichting.  Het Zweedse bedrijf  wilde de door Jeroen ontwikkelde techniek toepassen op hennep. Met deze missie werd Jeroen aangenomen. Jeroen en Netl geloofden beiden in open-source. 

“Zowel Netl. als ik wilden dat het proces open-source zou worden. Daarom vind ik het ook leuk om met jullie te praten. Want ik wil ook graag dat er verbeteringen komen in de textielindustrie”.

Voor het Zweedse bedrijf was het van belang om het intellectueel eigendom veilig te stellen. Een uitdagende positie voor Jeroen die overtuigd open-source wilde blijven werken. Uiteindelijk heeft het geleid tot een patent, echter wel met een mooie uitkomst. In Jeroen zijn eigen woorden:


“Dat patent is dus niet geclaimd, dat vind ik belangrijk om te vertellen. Het patent is wel gehonoreerd door de patent autoriteit, maar de retailer heeft zich dat niet toegeëigend, waardoor de in het patent beschreven kennis automatisch als algemeen beschikbare kennis wordt beschouwd”

 
In onze ogen is dit een waardevolle stap in de richting van het geschikt maken van bastvezels voor textiele toepassing. Het patent beschrijft het bio vergistingsproces, ook wel innovatief waterroten genoemd, dat in samenwerking met  de Zweedse retailer voor huis en interieur inrichting is ontwikkeld. Dit proces maakt het mogelijk om de relatief ruwe vezels van hennep en brandnetels te verfijnen tot mooie zachte garen voor textielproducten (verwijzing patent). Dit blijft namelijk een van de grootste uitdagingen om brandnetel en hennep uit te laten groeien tot primaire grondstoffen binnen de textielindustrie. Waar Jeroen begonnen is met brandnetelvezels, is hij voor uiteindelijk vooral gaan werken met hennepvezels. In Nederland heeft hij met verschillende partijen samengewerkt, van andere vezel bewerkers (Stexfibers) tot cultivator en leverancier van hennepvezels (HempFlax, Dun Agro). Op basis van de ontwikkelde technologie en onderzochte technieken om hennep te verwerken tot vezels en vervolgens materialen heeft hij onder andere in Roemenië een proeffabriek ontwikkeld. Wij delen een missie met Jeroen om producten van deze mooie natuurvezels meer beschikbaar te maken voor het grote publiek en de industrie te verduurzamen. Hier zitten nog wel zeker enkele grote uitdagingen, echter geloven wij dat er zonder uitdagingen ook geen groei mogelijk is.

 

In Deel II. lees je over de potentie van hennep maar ook waar de grote uitdagingen momenteel liggen. 

 

 
“When things do not go your way, remember that every challenge — every adversity — contains within it the seeds of opportunity and growth.” - Roy T.  Bennett