Naast het produceren van premium hennep producten, geloven wij dat het belangrijk is om jou te informeren over hennep als natuurlijke grondstof en je te betrekken in onze reis. En dat is waar ons platform en het concept van “HMPLB in conversation with:” om draait. We zullen betekenisvolle gesprekken aangaan met professionals, ondernemers, kwekers/telers, onderzoekers, consumenten, enthousiasten en simpelweg interessante personen binnen hennep en duurzaamheid. Wordt geïnspireerd en weet dat jij ook een deel uitmaakt van deze reeks, dus als je vragen, ideeën of input hebt over de uitdagingen en onderwerpen die aan bod komen, stuur ons dan simpelweg een berichtje! Hopelijk kunnen we door middel van kennisdeling allemaal meer inzicht vergaren over de waardeketens rondom hennep en de eindeloze potentie die hennep ons biedt.

Samen kunnen we een balans creëren tussen mensen, aarde en economie.

 

We nemen je graag mee in een interessant gesprek gehad met Linde Snijders, manager @HempFlax, verantwoordelijk voor textieltoepassingen binnen HempFlax. Linde heeft in het verleden zelf ook prototypes gemaakt van Hennep materiaal en dus ook expertise opgedaan. Ze is erg enthousiast over de wonderbaarlijke plant en werkt samen met meerdere partners uit verschillende industrieën aan de ontwikkeling van hennepproducten.

 

“Wij gebruiken de hele plant, het zaad, de vezel het blad en het hout.”


Deel I. De veelzijdigheid en uitdaging van hennep.

HempFlax is opgericht in 1994 door Ben Dronkers, met het doel om het eeuwenoude hennep gewas zijn glorie terug te geven. Inmiddels zijn de oorspronkelijke 140 hectare industriële hennep uitgegroeid tot ruim 2000 hectare hennep. HempFlax cultiveert hennep in Nederland, Duitsland en Roemenië.

HempFlax heeft de visie om alle delen van de hennepplant te gebruiken om duurzame oplossingen te creëren voor het dagelijks leven. En om deze enorm diverse grondstof te leiden naar een gezonde planeet voor de komende generaties. HempFlax verbouwd hennep en levert vervolgens de delen van de hennepplant als ruwe grondstof en halffabrikaten aan bedrijven vanuit allerlei verschillende industrieën die er vervolgens diverse hennep gebaseerde producten van maken.

Linde is binnen HempFlax actief als vestigingsmanager in Duitsland en is tevens verantwoordelijk voor de textiel toepassingen van de hennepvezel. Zij is dit mede gaan oppakken door haar geschiedenis met hennep kleding. Zo heeft zij als hobby het maken van hennep kleding onder haar eigen merk LinCa. Los van dat ze werkt voor HempFlax is ze persoonlijk ook erg enthousiast over het werken met henneptextiel.

“Ja, ik ben zelf ook destijds begonnen met wat hennep colbertjes en hennep mantelpakjes maken,  ik nam deze mee naar beurzen of bijeenkomsten waar veel mensen uit deze business komen, ik wilde het als voorbeeld laten zien, maar mensen waren enthousiast en aan het einde van de dag had ik diverse prototypes verkocht, hierdoor werd ik natuurlijk zelf nog enthousiaster. "

De wonderbaarlijke delen van de hennepplant

Een van de mooiste aspecten van de hennepplant welke naar voren kwam uit het gesprek met Linde, is de enorme veelzijdigheid ervan. Als je alleen al kijkt naar de verscheidenheid aan toepassingen uit verschillende industrieën die hempflax faciliteert, dan moet je toch geïntrigeerd raken door deze bijzondere plant. HempFlax levert van het zaad hennepolie of het zaad in bulk. De vezel wordt voornamelijk gebruikt voor de automobielindustrie - voor auto deurpanelen - of voor papier. Het hout als grondstof voor bouwmateriaal en industriële toepassingen. Zelfs het stof dat vrijkomt wordt gebruikt voor de rozenteelt. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele toepassingen van de hennepplant. Geen onderdeel van de plant wordt ongebruikt gelaten.

“Ja wij gebruiken de hele plant, het zaad, de vezel, het blad en  het hout . Zelfs het vrijgekomen stof bij de productie wordt verkocht . Dit gaat naar Zuid Korea voor de rozenteelt. Wat mensen vaak als afval zien dat gebruiken wij. Wij hebben bij HempFlax geen afval.”

Dat Linde en wij geloven in de potentie van hennep is al snel duidelijk. Toch loopt HempFlax aan tegen het ontwikkelen van de hennepvezel om er hoogwaardige textiel van te maken. De vezel werd tot nu toe voornamelijk verkocht binnen de automobielindustrie. Grote merken als Mercedes-Benz en Volkswagen verwerken al jaren hennepvezels in hun auto deurpanelen. Linde geeft aan dat de vraag naar hennepvezels vanuit de automobielindustrie begint te dalen en de vraag naar hennepvezels voor textiel toeneemt. Er zijn nog wel enkele uitdagingen om de vezel geschikt te maken voor mooie textielproducten.

“De hennepplant is een fantastische plant alleen is de vezel vrij stug en daar zijn de weef- en spinnerij machines niet op ingericht.  De vraag is daarom vooral hoe kunnen we die vezel zachter maken zodat hij bewerkbaar is. En dan bedoelen we op een natuurlijke manier. We zien regelmatig hele mooie zachte vezel, met name afkomstig uit China, maar deze bleek dan bewerkt te zijn met Alkaline of een andere chemische stof.  Ja dan krijg je ook hele mooie zachte vezels, waardoor het kan concurreren met katoen, maar dat gaat natuurlijk tegen het hele idee van het ecologische en biologische in . Er zijn ook natuurlijk manieren om de vezel zachter te maken zoals  bijvoorbeeld door middel van stoomexplosie of via een enzymatisch proces, ik denk dat daar nog meer onderzoek naar gedaan moet worden."

 

In wat voor samenwerkingen zijn jullie geïnteresseerd? En wat is er nu nodig?

“Er loopt momenteel wel een project vanuit de EIHA . Binnen dit project slaan spinnerijen, weverijen en grondstofleveranciers de handen ineen om henneptextiel nog meer op de kaart te zetten. En wat eigenlijk nog mooier zou zijn is dat je ook een grote leverancier of een groot merk erbij hebt. Bijvoorbeeld in Amerika is Levi’s daarmee bezig. Je hebt een groot merk nodig die daar ook achter staat en dat is belangrijk zodat je volume kan draaien.“

Naast de uitdaging om de vezel te verzachten zijn er ook enkele organisatie technische uitdagingen. Verschillende organisaties zullen uiteindelijk hun rol moeten vervullen in het proces van hennepzaadje tot textielproduct en het gehele proces moet goed worden afgesteld.

“Je hebt een grondstofleverancier, vervolgens ga je de vezel bewerken zodat hij geschikt is  voor een spinnerij, weverij, zij maken dan de hennep stof en daarvan zal dan een eindproduct gemaakt moeten worden. Je hebt op zijn minst deze 4 schakels waar je mee te maken hebt en die moeten gewoon goed met elkaar samenwerken.”

De hennepvezel industrie is een opkomende industrie met veel potentie maar het vraagt de markt en de consumenten om mee te bewegen met de ontwikkeling van hennep. Zoals alle waardevolle dingen in het leven kost dit tijd. Hempflax staat open voor samenwerkingen om op kleine schaal te experimenteren met hennepvezels en zijn bereid vezel beschikbaar te stellen zodat er nieuwe doorbraken kunnen komen voor hennep en de textielindustrie. Zo hebben ze in het verleden hennep producten geleverd aan meubelmakers en kunstenaars om het gebruik van hennep te stimuleren. Als HMPLB hopen wij ook een rol te spelen binnen de ontwikkeling van henneptextiel, door kwalitatief hoogstaande en mooie producten van 100% Europese hennep vezels te produceren. Ook is het ons doel om bij te dragen aan het ontwikkelen van een lokale hennep keten op Europees niveau en in Nederland. 

In deel II. lees je over waarom we een alternatief nodig hebben voor katoen, het belang van meer lokale waardeketens en kunst om niet alleen duurzame en verantwoorde producten maar ook kwalitatief hoogstaande en mooie producten te maken.


 

 “Alone we can do so little, together we can do so much.” - Helen Keller