“Iedereen die in de textielindustrie werkt weet dat er in de toekomst niet genoeg katoen gaat zijn om aan de vraag te kunnen voldoen. We hebben te maken met een groeiende wereldbevolking en een groeiend welvaartsniveau. Ook de klimaatverandering maakt dat er bijvoorbeeld minder beschikbaarheid van zoet water zal zijn. Een wereldwijde organisatie die wil blijven groeien weet dit. Zij denken aan hun eigen groei en toekomst. Zij zijn zich bewust van het feit dat grondstoffen schaars zullen worden en binnen de textielindustrie geldt dit met name voor katoen.”
- Jeroen Bos, textiel engineer

De textielindustrie is uitgegroeid tot een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Dit moet veranderen. Huidige grondstoffen voor de meeste textielproducten beschadigen de planeet onherstelbaar. Ongeveer 70% van de milieu impact van jouw textielproducten zit in de materialen. Wij zijn ervan overtuigd dat de wereld meer plantaardige vezels moet gebruiken om beter en duurzamer textiel te ontwikkelen. Geen vezel is perfect maar wij vinden dat hennep wel heel erg in de buurt komt. Hopelijk kunnen wij jou via deze blog overtuigen om ook voor hennep te kiezen.

1. MINDER WATER

Kun je je een dag zonder water voorstellen? Waarschijnlijk niet. Nog moeilijker om voor te stellen is dat tweederde van de wereldbevolking waterschaarste in een bepaalde vorm hebben meegemaakt. Zelfs in ontwikkelde landen wordt het steeds moeilijker om te voorzien in de waterbehoefte. We verspillen water zonder erbij na te denken, omdat we het voor lief nemen. Het toenemende watertekort is echt, we moeten dus beginnen water te besparen op elke mogelijke manier.

Hennep kan een werkelijk verschil maken in het wereldwijde waterverbruik. Zo heeft hennep maar tussen de 2.401 en 3.401 liter water nodig om 1 kilogram bruikbare vezels te produceren. Katoen, in vergelijking, heeft 9.758 liter water nodig om 1 kilogram bruikbare vezels te produceren, dus tot wel meer dan drie keer meer! Wanneer je dus een product van hennep koopt, bespaar je de wereld een hele hoop water.

2. GEEN PESTICIDES EN HERBICIDES

Pesticiden en herbiciden zijn ontwikkeld om planten te beschermen tegen bacteriën, ongedierte, schimmels en insecten. Ze doen precies dit en meer. Het gebruik van deze chemicaliën heeft schadelijke effecten op vrijwel elke levensvorm op aarde, in meren, oceanen en de natuur in het algemeen. Gelukkig is hennep van nature ongedierte bestendig, het heeft deze chemicaliën dus niet nodig.

3. MINDER LAND EN NATUURLIJKE GROEI EFFICIENTIE

De opbrengst van een plant en landgebruik spelen een belangrijke rol bij elke duurzaamheidsberekening. Hennep heeft veel minder land nodig om dezelfde hoeveelheid vezels te produceren als andere planten. Dit komt door hun natuurlijke dichtheid. Per hectare produceert hennep tot 250% meer vezels dan katoen en tot 600% meer vezels dan vlas (linnen). Beter nog, hennep groeit ook extreem snel, gemiddeld slechts 100 dagen van planten tot oogsten, tegenover 6 maanden voor katoen.

4. GEEN AFVAL

Elk onderdeel van de hennepplant kan door de mens worden gebruikt. Wij gebruiken de bastvezels om er stof van te maken. Afgezien van stoffen worden de bastvezels al duizenden jaren gebruikt om er papier van te maken.

De houtachtige kern van de stengel wordt gebruikt om er koolstof vriendelijke bouwmaterialen van te maken. Kijk eens naar HempCrete als je dit interessant vind, dit is een hennep alternatief voor beton dat gebruikt kan worden voor bouw en isolatie. Het is net zo sterk als traditioneel beton, terwijl het niet giftig is en van nature bestand is tegen schimmel, insecten en vuur.

Ook kunnen onderdelen van de plant gebruikt worden als voedsel. Hennepzaden, die je vast wel eens op jouw instagram feed voorbij hebt zien komen, worden beschouwd als een superfood. Hennepzaad is de enige plantaardige bron van complete eiwitten (alle 9 aminozuren) die een ideale verhouding van de goede omega-vetzuren bevatten.

5. BODEMGEZONDHEID

Veel leven begint in onze bodem grond. Een gezonde bodem grond produceert gezonde planten die zorgen voor gezonde mensen en een gezonde planeet. De hennepplant gaat bodemerosie tegen.

Hennep heeft een grote penwortel die diep in de grond kan doordringen om water en voedingsstoffen op te nemen. Deze diepe wortels voorkomen erosie en beluchten ook de grond waardoor deze rijk wordt voor de volgende teelt. Oekraïne gebruikte industriële hennep om te helpen bij het opruimen van de locatie in Tsjernobyl, waarbij op natuurlijke wijze radioactieve elementen uit de bodem en het grondwater werden verwijderd.

Nog ongelooflijker is het vermogen van hennep om de grond in veel betere staat achter te laten dan toen het begon via een proces dat fytoremediatie wordt genoemd, waarbij hennep verontreinigende stoffen zoals zware metalen opsluit door ze via de wortels te absorberen.

6. VERMINDERING VAN CO2 VERVUILING

Hemp Copenhagen heeft wetenschappelijk bewezen dan industriële hennep meer C02 absorbeert per hectare dan welk gewas dan ook. 1 hectare industriële hennep kan 22 ton CO2 per hectare absorberen. Vanwege het feit dat hennep een natuurlijke groei efficiëntie heeft en zeer snel groeit, is het mogelijk om 2 maal per jaar te oogsten. En wanneer de hennep wordt omgezet in producten die de koolstof permanent vasthouden, zoals hennep beton en andere bouwmaterialen. Hennep kan dus een game changer zijn in ons zoektocht naar een co2 neutrale samenleving.