We nemen je graag mee in een interessant gesprek gehad met Linde Snijders, manager @HempFlax, verantwoordelijk voor textieltoepassingen binnen HempFlax. Linde heeft in het verleden zelf ook prototypes gemaakt van Hennep materiaal en dus ook expertise opgedaan. Ze is erg enthousiast over de wonderbaarlijke plant en werkt samen met meerdere partners uit verschillende industrieën aan de ontwikkeling van hennepproducten.


“Helaas zien we nog vaak alternatieven die uiterst duurzaam tot stand zijn gekomen maar helaas niet altijd even modieus zijn of van een aansprekende kwaliteit.”

Deel II. Niet alleen duurzaam, maar ook kwalitatief beter.

Voor HempFlax bezoekt Linde regelmatig conferenties, zoals van de EIHA (European Industrial Hemp Association). Ze vertelt ons dat mensen uit de industrie heel enthousiast zijn over nieuwe producten van hennep. Echter zijn dat natuurlijk mensen die hennep ook graag willen promoten en bewust zijn van de noodzaak om alternatieven te vinden voor conventionele grondstoffen als katoen. Deze gedeelde visie komen wij vaker tegen binnen netwerken en organisaties die zich bezighouden met duurzaamheid. De eindconsument daarentegen lijkt toch wat terughoudend door het verschil in prijs ten opzichte van katoenen producten. Hennep producten worden daarin vaak vergeleken met katoenen producten uit grote fast fashion ketens als H&M en Primark. Hier wordt er dus voorbij gegaan aan de gevolgen die deze vormen van massaproductie met zich meebrengen. 

“En wat heel veel mensen niet weten en wat jullie ook gewoon duidelijk laten zien is dat katoen gewoon slecht is voor de wereld. Daar zijn veel mensen zich niet van bewust.”

Voor ons als HMPLB is dat anders. Waar de vergelijking vaak wordt gemaakt met ‘goedkope producten’ willen wij ons manifesteren als een brand die hoogwaardige textielproducten van hennep aanbiedt. De vergelijking met ketens die massa produceren gaat in die zin al niet op, omdat we ons niet in hetzelfde segment bevinden. Het is niet ons doel om te concurreren met de laagste prijzen, maar om authentieke organische producten aan te bieden. Toch wordt de directe vergelijking met katoen vaak gemaakt. En dat is ook niet raar wanneer je beseft hoeveel producten er daadwerkelijk van katoen worden gemaakt. We zijn er nou eenmaal zo erg aan gewend geraakt.

Hoe zetten we stappen naar een alternatief als hennep, die niet alleen beter is in termen van duurzaamheid maar ook vele gebruiksvoordelen kent?

“Kijk de hele wereld gelijk op 100% hennep overzetten dat is gewoon niet haalbaar. Dat is net als met een ander project waar we mee bezig zijn met plastic. Dat combineren we tegenwoordig ook met hennep, en dat is nu ook pas  30 tot 40 procent hennep, maar goed stel je voor dat je heel veel plastic kan vervangen doordat er 30 of 40 procent hennep in zit, dat is al heel wat. Het is ook een beetje stapje bij stapje en beetje bij beetje.”

Als HMPLB focussen wij ons wel op 100% hennep producten. Dit vraagt echter om een fundamenteel andere designfilosofie dan vele andere brands. In plaats van te beginnen bij het product, beginnen wij vaak bij het materiaal. Het is dus aan ons om te kijken welk materiaal er ter beschikking is en zoeken continu naar de beste hennep, om te kijken wat daarmee te maken is in plaats van initieel een product te bedenken en dan dat van hennep proberen te maken. Wel zijn we het eens met Linde dat deze shift naar meer duurzame vezels, niet vanzelf gaat. Daarom is het mooi om te zien dat partijen als HempFlax bereid zijn om samen met ons deze ontwikkeling door te gaan. We zouden graag jullie als lezers ook willen oproepen om je mening te geven zodat we samen tot nieuwe antwoorden komen.Volledig te traceren

Samen met Linde delen wij de ambitie om de productie van hennep producten meer te lokaliseren. Momenteel hebben wij onze productie volledig binnen de EU, maar we investeren mede door deze gesprekken en de kennisdeling over hennep binnen Nederland. Zo zouden wij graag een volledige kleinschalige hennep productieketen in Nederland willen inrichten. Niet zozeer met het doel om grootschalige productie te draaien, maar vooral om de toekomstige generaties inzicht en knowhow te geven over hoe we met deze bijzondere grondstof kunnen werken. Momenteel is HempFlax ook bezig met het volledig inzichtelijk maken van de herkomst van hun producten, door middel van blockchain technologie in samenwerking met Novatrace, een bedrijf dat volledige traceerbaarheid van producten mogelijk maakt.

“Op dit moment wordt het full traceability systeem alleen nog toegepast op onze CBD producten in samenwerking met het CAN. Door middel van een QR code kunnen klanten alle informatie krijgen, van zaadje tot eindproduct inclusief de bijbehorende analyses. Het is mooi dat mensen deze informatie kunnen inzien en dus weten wat ze kopen. Zo’n systeem is natuurlijk ook mooi voor hennep textielproducten. Dan kun je dus ook zien of het chemisch is bewerkt of niet’’ 

Made in Europe

De waardeketen van de hennepvezel bestaat uit verschillende stappen die vaak worden uitgevoerd door verschillende organisaties. Nu zien we dat deze ketens ook geografisch vaak ver uit elkaar liggen, spinnerijen zijn vaak te vinden in Roemenië en Turkije of verder, bijvoorbeeld in Azië. Om de groei van hennep als grondstof binnen de textielindustrie te bevorderen wil je toch deze onderdelen beter met elkaar laten samenwerken en misschien zelfs dichter bij elkaar brengen.

Is het realistisch om nu op lokaal niveau schaalbare hennep productie te realiseren?

“Ik denk dat we het iets ruimer moeten inzetten namelijk op Europees niveau.”

Buiten Nederland werken wij, HMPLB en HempFlax, samen met partners uit Roemenië, van lokale boeren tot grote productiefaciliteiten. Waar vele landen zijn gestopt met het ontwikkelen en verwerken van hennep, zijn ze in Roemenië altijd doorgegaan met het verbouwen van en produceren met hennep. Hierdoor zie je een mooie combinatie van traditionele werkwijzen en moderne technologie. Door deze unieke combinatie, zijn ze in Roemenië in staat om mooie zachte en goed bruikbare vezels te ontwikkelen, zonder chemicaliën te gebruiken binnen het proces. Zowel Linde als wij zijn erg enthousiast over deze samenwerkingen met Roemenië. Linde geeft ook aan dat ‘Made in Europe’ producten steeds aantrekkelijker worden voor consumenten.

“Ook jullie instelling is fantastisch en ik denk dat we in contact moeten blijven, zeker omdat jullie ook gewoon in Nederland zitten en ook het doel hebben om een mooi Europees product neer te zetten.”


Duurzaam is het nieuwe luxe

Los van dat we beiden met hennep een positieve impact willen maken op de wereld, zijn we beiden bedrijven en hebben daarmee het doel om commercieel succes te behalen. Vanuit dit perspectief is het voor ons niet alleen belangrijk om bij te dragen aan een duurzamere toekomst en wereld, maar ook om simpelweg mooie en kwalitatief hoogwaardige producten voor mensen te maken. Dit mag natuurlijk nooit ten koste gaan van ecologische en sociale normen.

“Veel partijen hameren op feit dat hun product wel ecologisch, biologisch is. Ik denk niet dat dat de hoofdreden moet zijn.  Helaas zien we nog vaak alternatieven die uiterst duurzaam tot stand zijn gekomen maar helaas niet altijd even modieus zijn of van een aansprekende kwaliteit. Mensen willen ook gewoon een product van een goede kwaliteit. We promoten dat we een mooi, beter en kwalitatief goed product hebben, Oja, en het is ook nog  op een biologisch, ecologisch manier verwerkt.”


Ook in het gesprek met Linde komt naar voren dat de prijs toch vaak een struikelblok is, die de transitie naar een duurzamere wereld in de weg staat. Maar als we kijken naar de luxe waar we bereid zijn om een hoge prijs voor te betalen, moeten we ons dan niet afvragen of duurzaamheid niet synoniem staat voor authentieke natuurlijke luxe? We moeten af van het stigma dat natuurvezels als hennep alternatief zijn. We hopen dan ook dat mensen steeds meer de potentie en schoonheid van hennep als grondstof zullen zien, wanneer we dit stigma doorbreken.

“Mensen hebben nog steeds dat idee, van het is allemaal heel alternatief, Terwijl je met hennep juist hele mooie chique en moderne dingen kan maken.”

Wij geloven dat ons inspirerende gesprek met Linde kan bijdragen aan het doorbreken van de prijs en het luxe stigma. Samen kunnen we een balans tussen mens, aarde en economie creëren.

 

Bronnen:

https://www.hempflax.com/

https://www.hempflax.com/en/hempplant/

Definities:

Grondstof- Raw material

the basic material from which a product is made

Halffabrikaat - Semi-finished product

semi-finished products are goods, such as partly finished goods, used as inputs in the production of other goods including final goods.

Hennepvezel

de draden van de hennepstengel waarvan hennep garen gesponnen wordt

Stoomexplosie

In het stoomexplosie proces worden hennepvezels in een stoomvat onder druk gezet en omgezet in een wollige substantie waar een spinnerij garen van kan maken. En dat alles zonder water of giftige stoffen.

Enzym - Enzymatisch

Een stof, (deels) opgebouwd uit eiwit, die een zeer specifieke biochemische reactie katalyseert

Waardeketen

Een opeenvolging van activiteiten waarbij in elke schakel van het proces een waardetoevoegende activiteit plaatsvindt.

Traceability

Traceerbaarheid is de mogelijkheid waarbij men de productbatch en de geschiedenis ervan kan achterhalen door inzicht te krijgen in de hele of gedeeltelijke productieketen van grondstoffen verkregen via transport, opslag, processen, distributie tot verkoop (keten traceerbaarheid) of intern in een van deze stappen van de keten, bijvoorbeeld het productieproces (interne traceerbaarheid).

Natuurvezels

Voor textiel  gebruikt materiaal van plantaardige oorsprong

 

“To prepare for the future, we must be willing to test new concepts. This means we must acquire enough information to evaluate these concepts and not be like travelers in a foreign land who compare everything with their own hometown.” - Jacque Fresco