Textiel voor het Leven – HMPLB
Close
De textielindustrie is uitgegroeid tot een van de meest vervuilende industrieën ter wereld

BEHOEFTE AAN EEN ALTERNATIEF


De afgelopen 10 jaar hebben we een scherpe afname gezien in de productie van plantaardige vezelgewassen behalve katoen. Dit komt vooral door de vooruitgangen in katoenproductie en de ontwikkeling van synthetische vezels. Dit is een zeer zorgwekkende ontwikkeling voor de gezondheid van onze planeet.

 


De textielindustrie is uitgegroeid tot een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Dit moet veranderen. Huidige grondstoffen voor de meeste textielproducten beschadigen de planeet onherstelbaar. Wij zijn ervan overtuigd dat de wereld meer plantaardige vezels moet gebruiken om beter en duurzamer textiel te ontwikkelen. Daarom willen we consumenten informeren over de noodzaak van het produceren van duurzamere producten. We willen onze kennis en waardering voor hennep als grondstof voor textielproducten delen met de wereld, aangezien het veel ecologische voordelen en oplossingen biedt.

KATOEN

Katoen staat wereldwijd bekend als een van de meest gebruikte textielstoffen. Het heeft veel voordelen voor consumenten, maar de productie belast ons milieu echter zwaar. Deze belasting is ontstaan uit de grote behoefte aan vers water en de hoge hoeveelheid chemicaliën, die gebruikt worden in de teelt en de verwerking van katoen.

Katoen groeit niet makkelijk, er zijn veel kunstmatige meststoffen nodig om katoen effectief te kunnen verbouwen en genoeg materiaal voor stoffen te produceren. Tevens wordt katoen bijna altijd als monogewas verbouwd. Dit betekent dat katoen het enige gewas is dat op het landbouwgrond verbouwd wordt. Als gevolg kunnen ongedierte en insecten makkelijk de teelt binnendringen en verpesten. Om dit tegen te gaan worden er heel veel pesticiden en herbiciden gebruikt bij de teelt van katoen.

De enorme behoefte aan vers water, het gebruik van pesticiden en herbiciden drukken zwaar op de natuurlijke omgevingen in de buurt van waar het katoen wordt verbouwd. Gelukkig is de industrie inmiddels ook gaan investeren in organisch katoen. Organisch katoen wordt verbouwd zonder irrigatiewater, kunstmatige meststoffen en pesticiden. Maar in tegenstelling tot andere plantaardige vezels levert katoen zeer weinig stof op per hectare land.


SYNTHETISCHE VEZELS

Naast katoen, is er een grote toename in de ontwikkeling en productie van synthetische stoffen geweest zoals: nylon, acryl en polyester. Deze drie synthetische vezels hebben de markten vrijwel gedomineerd dankzij hun lange levensduur, relatief lage productiekosten en het feit dat ze veel druk aan kunnen zonder te breken.

Synthetische vezels zijn ontwikkeld voor commercieel gebruik en kunnen in vele vormen worden geproduceerd. Echter brengt de productie van deze vezels een zware last op onze natuur. Synthetische vezels als polyester en nylon vormen een groot risico voor het milieu, omdat ze niet biologisch afbreekbaar zijn. Dit betekent dat zodra het materiaal is geproduceerd, het ontzettend moeilijk is om ervanaf te komen, waardoor er veel afval achterblijft. Gelukkig is er bijna gelijktijdig een sterke toename geweest in de recycling van synthetische vezels zoals PET en polyester. Jammer genoeg is dit nog steeds een beperkte oplossing voor een probleem dat we zelf veroorzaken.

Synthetische vezels kunnen ook gevaren brengen voor de consument. Ze zijn vaak niet resistent tegen warmteschade en soms zelfs licht ontvlambaar. Giftige chemicaliën worden gebruikt in het productieproces van synthetische vezels zoals alcohol, natrium en zuur. Dit kan leiden tot allergische reacties en luchtwegeninfecties, alhoewel ernstige incidenten zeldzaam zijn. Plantaardige vezels zijn daarentegen vaak hypoallergeen en veel minder schadelijk voor onze huid en gezondheid in het algemeen.
TEXTIELPRODUCTEN GEBASEERD OP HENNEPVEZELS


Hennep als grondstof biedt een uitstekende oplossing voor het verminderen van vervuiling in de textielindustrie. Hennep heeft minder water nodig in de teelt, het verbouwen van het gewas en het verwerken van vezels tot stoffen, in vergelijking tot katoen. Dit wordt over het algemeen gezien als het meest belangrijke aspect voor het produceren van duurzame producten.

Hennep groeit erg snel en staat ook wereldwijd bekend om zijn natuurlijke groei efficiëntie. Het hennep gewas heeft een minimale hoeveelheid land en water nodig, daarnaast heeft het geen kunstmatige meststoffen nodig. De plant is ook van nature beschermd tegen insecten en ongedierte, als gevolg heeft het weinig tot geen pesticiden en geen herbiciden nodig. Samen maken deze ecologische voordelen hennep tot het meest milieuvriendelijke gewas op aarde.

DE ECOLOGISCHE VOORDELEN

Sinds de oudheid gebruiken mensen al hennepvezels om touwen en andere textielmaterialen te maken. Hennepvezels zijn uitstekend geschikt voor textielproducten die sterk moeten zijn en langdurig gebruikt moeten worden. Het grootste nadeel is dat hennep een relatief ruwe vezel heeft, in vergelijking met het gladde katoen. Echter zijn er de laatste 10 jaar technische ontwikkelingen geweest die het mogelijk maken om de hennepvezel te verzachten en te vergladden. Om deze reden zijn hennepvezels tegenwoordig meer geschikt voor kleding en andere producten die de huid raken.

Hennepvezels zijn plantaardig, hypoallergeen en antibacterieel. De vezels zijn volledig biologisch afbreekbaar en dus veel beter voor het milieu dan synthetische vezels. HMPLB investeert en onderzoekt de potentie van hennep voor textielproducten, en ontwikkelt producten voor dagelijks gebruik. Naast dat we consumenten en bedrijven prachtige, duurzame en comfortabele producten leveren, bieden we ze met hennep ook een stof voor het leven.

OORSPRONG VAN ONZE HENNEP


MEER DUURZAAMHEID